Mazsola meditáció
Ne siessünk, tartsunk hosszabb szüneteket az egyes instrukciók között -szánjunk legalább tíz percet az egész gyakorlatra.
• Ha készen állunk, vegyünk egy szem mazsolát a tenyerünkbe ... Irányítsuk figyelmünket arra, ami a kezünkben van. Figyeljük meg alaposan a mazsolát, mintha még sosem láttunk volna ilyet...Teljes figyelmünket szenteljük ennek az egy szem mazsolának ...
• Esetleg figyeljük meg azt is, hogyan esik rá a fény... Milyen ráncok vannak a felületén ... Fényes-e vagy tompa ... Fogadjuk be a látványt teljes egészében ... Esetleg vegyük is a két ujjunk közé, hogy minden irányból megvizsgálhassuk ...
• Ha mindeközben olyasféle gondolataink támadnak, mint „Micsoda fura dolgot művelek én itt” vagy „Hát ennek meg mi értelme van?’:lépjünk túl ezeken, mint egyszerű gondolatokon, és tereljük vissza a figyelmünket arra az élményre, amit a mazsola látványa jelent.
• Most pedig irányítsuk teljes figyelmünket a mazsola tapintásának élményére, érezzük a súlyát, azt, hogy ragadós-e vagy sem... Esetleg forgassuk meg két ujjunk között, hogy érzékeljük a felületén lévő egyenetlenségeket... Hogy helyenként puhább, máshol keményebb ... Tudatosítsuk magunkban mindazt, amit tapasztalunk, itt a jelenben, ebben a pillanatban.
• Amikor késznek érezzük rá magunkat, emeljük a mazsolát az orrunk elé, és szívjuk be az illatát... Érzünk-e valamilyen aromát?... Ha nem, akkor tudatosítsuk magunkban ezt a tényt... Figyeljünk oda, változik-e érzékelésünk az idő múltával.
• Most pedig lassan emeljük a szánkhoz a mazsolát, miközben tudatosítjuk magunkban karunk és kezünk izmainak mozgását - vegyük észre, hogy kezünk pontosan tudja, hová vigye a mazsolát, akkor is, ha közben esetleg becsukjuk a szemünket.
• Vegyük a szánkba a mazsolát ... Kidugtuk-e a nyelvünket, hogy ráhelyezzük? Csak tartsuk a szánkban, de ne rágjuk meg ... Figyeljük meg, változik-e valami a szánkban... Forgassuk meg a mazsolát a nyelvünkkel, tapogassuk ki felszínének egyenetlenségeit ... Mozgassuk körbe a szánk belsejében, nyomjuk oda a szájpadlásunkhoz ...
• Amikor készen állunk, vegyük a mazsolát a fogaink közé, és harapjunk rá... Nagyon lassan kezdjük megrágni. .. Figyeljük meg,milyen változások történnek eközben a szánkban és milyen ízek szabadulnak fel a rágás hatására ... Ne siessünk ... Vegyük észre a különbséget a mazsola szívósabb héja és puhább húsa között...
• Amikor készen állunk arra, hogy lenyeljük, először figyeljük meg a nyelés szándékát, tudatosítsuk magunkban ezt is külön, mielőtt valóban lenyelnénk a mazsolát.
• Végül pedig kövessük, ahogy a mazsola leér a gyomrunkb, és figyeljük meg, milyen esetleges utóhatásait érezzük ann: k, hogy egy darabig a szánkban tartottuk.
Nyissuk ki a szemünket, ha eddig becsukva tartottuk, és nézzünk szét magunk körül.